Seruan Kalbu

...:SaTu TiTik HiTam:...
Tuesday, April 12, 2011 2 Comment(s)
Salam Ukhuwwah dan Mahabbah dan Persahabatan dan Kesetiaan dan segala-galanya~

Kali ni nak cite tntang ape ye??satu titik hitam??ape tu??

Cube sahabat2 renung dan lihat dan perhati dan yg seangkatan dengannya rajah dibawah;;
Ape sbnonye yg ingin ditunjuk oleh saye nih??..Ape yg sahabat2 nampak?? Jawab!jgn xjawab..mesti nampak kan3? Jawab selantang yang mungkin! Biar sume org dnga, satu bilik ke, lagi bagus satu rumah,kalu ade kt rumah le..yg lebih bagus jawab dalm aty je takut jwapan ny salah...hehe~Ok...ape jawapn ny?? mesti sahabat jawab saye nmpak satu titik itam di situ,,,tajuk pon satu titik itam kan..hehe..kalu jawab laen xtau la..

Haa..ni la yg nak dikatekan pd kali ni,.,.,

Itulah kite sbgai manusia,,satu titik yang hitam legik lagi legam itu telah mengelirukan mata kita semua,,termasuk lah diri saya sndiri..dalam berjuta2 malah lebih lagi titik2 putih yang telah mmbentuk satu latar belakang seakan-akan satu kertas putih, titik hitam legik jugak yang kite nampak,padahal satu je..kan2?

Ok...mari kita kait-mengait dalam idup kita ni..dalam banyak nikmat2 yang dikurniakn Ilahi,memang banyak kan..tapi bila saja satu nikmat itu ditarik daripada kita, satu tu la yang kita tangisi, padahal banyak lagii nikmat Allah yang harus kita syukuri namun yang banyak itulah kita x hiraukan hanya kerana satu nikmat yang ditarik kembali...masyaAllah..

Lagi,.,.dalam banyak2 kelebihan yg ade kt diri kite..kite tangisi juge kekurangan kite yang satu..malah sbnany kelebihan sangatlah banyak, namun yang satu kekurangan itulah yang meresahkan aty,,mengapa?itulah hakikat manusia...

Dalam bersahabat, kekurangan teman yg satu itu dipandang jelek sedangkan banyak lagi kebaikan yg ade pada dirinya...kesalahan die yg tidak disengajakn itu lah yang membuat kite lupe segala kebaikan yang pernah dicurahkan kepada kita tp tak disyukuri..

Dalam banyak perkara2 positif yang ade di sekeliling kite ni,,bbrapa perkara negatif juge lah yg kite rungsingkan dan pening2kan..xsalah kite mmikirkanny,,tapi haruslah perkara positif yg ade mnjadi pembakar semnagat,,bukan diletak tepi..

Dalam perjuangan, orang2 yang sokong kita sangatlah ramai,,namun disebabkan segelintir yang tidak menyokong dan yang mmbantah itu dah buat kita patah semnagat dlam perjuangan!!na'udzubillah..seharusny, kite berusaha meraikan si penyokong2..dan yg xmenyokong harus kita buat biar mereka menyokong..bagaimana???dengan cara tidak mengalah dan putus asa!!

Lagi satu yang dapat dipelajari, kalu kite banyak buat kebaikan..namun pabila satu sahaja kejahatan yang dilakukan...kebaikan2 itu akan kotor,tersembunyi dan akhirnya membawa kita kepaada kejahatn2 yang lain..na'udzubillah..ingatlah hanya taubat dapat membersihkan ny semula...

Lastly,,sepanjang hidup kiter nih..dalam banyak2 perkara halal yang  disyriatkan Allah, perkara hram jugaklah yang kite nak buat..na'udzubillahi min zalik....

Tanpa kite sedari atau tidak,,ni la yang berlaku dalam kehidupan kita sehari-harian..moga kita sentiasa muhasabah diri dan sentiasa mensyukuri segala nikmat2 yang Allah telah kurniakan kepada saya dan sahabt2 semua sejak lahir lagi..insyaAllah..~

Mintak maaf atas segalanya..
Assalamualaikum dan salam perjuangan!!


May Allah Bless <3
Older Post . Newer Post


// Kiss The Rain - Yiruma